Vodní elektrárny

Vodní elektrárny se řadí mezi nejvíce využívané obnovitelné zdroje energie ve světě i v ČR. Neprodukují při výrobě elektřiny žádné emise a nepřispívají tak k nárůstu množství skleníkových plynů.

Princip vodní elektrárny

Přitékající voda předává svou kinetickou a potenciální energii turbíně, která roztáčí generátor připojený ke společné hřídeli.

Potenciální energie – polohová, tlaková energie. Vzniká důsledkem působení gravitace a závisí na spádu neboli výškovém rozdílu hladin.

Kinetická energie – závisí na rychlosti proudění toku. Rotační energie se v generátoru mění na základě elektromagnetické indukce na energii elektrickou. 

Vodní elektrárny je možné konstruovat od těch nejmenších, průtočných elektráren o výkonech v řádu desítek kW, až po megalomanské přehradní elektrárny s výkony v řádu tisíců MW. Navíc se pyšní schopností rychlého najetí na plný výkon, a to v řádu několika sekund. Mohou sloužit jako zdroje pro tzv. start ze tmy, neboli „nastartování“ celé soustavy po blackoutu. [1]

Druhy vodních elektráren

Průtočné vodní elektrárny

Tyto elektrárny využívají přirozený, neřízený průtok řeky, který nelze ovlivňovat. Při překročení průtoku, na který je elektrárna dimenzována, odteče přebytečné množství vody bez využití. Z důvodu nemožnosti regulace průtoku vody, resp. její nehospodárnosti je tento typ vodní elektráren využíván pro pokrytí základního zatížení.

Akumulační elektrárny

Tyto elektrárny využívají řízeného odběru vody z akumulační nádrže podle potřeb elektrizační soustavy. Pokrývají pološpičkové, či špičkové zatížení. Slouží jako akumulátor elektrické energie a patří mezi nejlepší způsoby, jak vůbec energii uchovat. Nahromaděnou vodu jednoduše spustíme, když potřebujeme, a díky schopnosti rychlého náběhu na plný výkon nám začne elektrárna vyrábět elektřinu takřka okamžitě.

  • Způsob akumulace může být různý. Do této skupiny patří: přehradové, haťové nebo přečerpávací vodní elektrárny.
  • Mimo akumulaci elektrické energie stabilizují vodní toky a chrání tak před povodněmi. Nádrže jsou také v mnoha případech zdrojem pitné vody pro vodárny, rekreace, či technologické vody pro průmysl a zemědělství.

Přečerpávací vodní elektrárny

Využívají dvou různě výškově položených vodních nádrží a akumulují energii v podobě potenciální energie vody. Ta je čerpána do výše položené nádrže za využití přebytečné elektrické energie (když lidé spotřebovávají méně elektřiny, než se v danou chvíli vyrábí) především při vysoké výrobě obnovitelných zdrojů, jejichž výrobu nemůžeme ovlivnit (vítr/slunce). Jindy naopak elektrárna dodává elektřinu do sítě v případě nedostatku tak, že se voda z horní nádrže vypouští do spodní nádrže.

Voda se čerpá do horní nádrže také většinou v nočních hodinách, kdy je obecně nejnižší spotřeba elektřiny a její cena je tak nejlevnější. Nevýhodou přečerpávací elektrárny totiž je, že se na přečerpání vody z dolní do horní nádrže spotřebovává více elektrické energie, než kolik elektřiny dokáže vyrobit. Proto se voda přečerpává, když je elektřina nejlevnější (v nočních hodinách/v případě přebytku elektřiny v síti) a spouští (prodává) v době špičky, kdy je cena elektřiny dražší.

Obr. 1. Schéma vodní elektrárny [4]

Slapové (přílivové) vodní elektrárny

Slapové neboli přílivové elektrárny využívají slapové energie způsobující příliv a odliv. Jinak řečeno je využíváno kinetické energie vody při jejím pohybu při přílivu a odlivu. Tento druh elektráren není v současné době využíván ve větším měřítku, důvodem je především technologická náročnost. [1] 

Diagram denního zatížení ukazuje, ve kterou hodinu během dne lidé nejvíce spotřebovávají elektrickou energii, tedy kdy je nejvíce potřeba.

Nejvýznamnější vodní elektrárny na území ČR

 

Elektrárna

Typ

Instalovaný výkon MW

Řeka

Dlouhé Stráně

Přečerpávací

650

Divoká Desná

Dalešice

Přečerpávací

480

Jihlava

Orlík

Akumulační

364

Vltava

Slapy

Akumulační

144

Vltava

Lipno 1

Akumulační

120

Vltava

 

Obr. 2. Vodní elektrárny v ČR [2]

V ČR se vodní elektrárny podílí na výrobě elekřiny dvěmi procenty. Další výstavba větších vodních elektráren už není z kapacitních důvodů na našem území reálná. Neumožňují to přírodní podmínky nebo skutečnost, že oblasti patří mezi chráněné (CHKO, NP), a také náročnost výstavby, při které je potřeba zatopit velké území.

Reference

  1. Vodní elektrárny – princip, rozdělení, elektrárny v ČR. OEnergetice.cz. [Online] 11 2016, 24. [Cited: 7 2018, 29.] http://oenergetice.cz/elektrina/vodni-elektrarny-princip-a-rozdeleni/.
  2. ČEZ. Využívání vodní energie v ČR. skupina ČEZ-výroba elektřiny. [Online] [Cited: 7 2018, 29.] https://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/informace-o-vodni-energetice.html.
  3. Roční zprávy o provozu. Energetický regulační úřad. [Online] 2017. http://www.eru.cz/documents/10540/462820/Rocni_zprava_provoz_ES_2017.pdf/521bff99-fdcf-4c86-8922-3a346af0bb88.
  4. Vodní elektrárna [online]. 2017 [cit. 2018-10-07]. Dostupné z: http://vyuka.odbornaterminologie.cz/anglicky-jazyk/5-7-vodni-elektrarny-en