Vyřazování jaderné elektrárny z provozu (Decommissioning)

Po ukončení provozu jaderné elektrárny následuje další fáze cyklu života jaderné elektrárny a začíná proces vyřazování jaderné elektrárny z provozu tzv. decommissioning.

Vyřazování jaderné elektrárny zahrnuje činnosti, které je nezbytné provést po ukončení provozu jaderné elektrárny, aby mohlo být původní místo elektrárny využíváno pro další účely. Nepředpokládá se, že by bylo místo uvedeno do stavu „zelené louky“, ale uvažuje se s dalším průmyslovým využití daného areálu. Tento proces zahrnuje následující činnosti:

  • Finální odstavení
  • Odstranění radioaktivních zdrojů (vyhořelé palivo, chladivo I.O.,…)
  • Dekontaminace a vyčištění zařízení staveb
  • Demontáž konstrukcí
  • Zpracování, skladování a uložení radioaktivního odpadu z provozu a z vyřazování
  • Průzkum a uvolnění pro jinou výstavbu

V praxi známe 3 způsoby, jak elektrárnu z provozu vyřadit:

  • Okamžité vyřazování: Vyřazování probíhá okamžitě po ukončení provozu zařízení. Výhodami této varianty je, že nedojde ke „ztrátě paměti“ – tedy elektrárny vyřazují stejní lidé, kteří jí provozovali, ne až další generace. Další výhodou je jednodušší odhad nákladů, neboť se nemusí uvažovat delší časový horizont.
  • Odložené vyřazování: V tomto případě je zařízení po nějakou dobu zakonzervováno a k vlastní dekontaminaci dochází až po několika letech. Během této doby přirozeně poklesne radioaktivita v objektu, provozovatel má více času na shromáždění potřebných finančních prostředků. V neposlední řadě lze předpokládat technický pokrok, který proces zkvalitní či zlevní.
  • Konzervace: Poslední variantou je pouhá konzervace a dlouhodobé monitorování zařízení. Takováto varianta není nikde v Evropě plánována.

V současné době ještě v České republice není definitivně rozhodnuto o způsobu vyřazení našich jaderných elektráren a analýzy počítají jak s variantou okamžitého, tak i odloženého vyřazování. V následujících letech se očekává vyřazování několika jaderných elektráren v Evropě a bude zde možné získat užitečné know-how, které bude možné využít v našich podmínkách. Dále se také očekává technický pokrok v metodách vyřazování.

Financování vyřazování jaderné elektrárny je povinností provozovatele elektrárny, který na tyto činnosti musí tvořit dostatečné finanční rezervy po celou dobu provozu. Odhad nákladů na vyřazení JE pohybuje v rozmezí 18 až 22 mld. Kč v cenách z roku 2012.